Akrylfog, också kallad latexfog eller målarfog, är en typ av fogmassa som används för att täta och fylla sprickor och hål i olika ytor, såsom trä, gips, betong och murverk. Den är vanligtvis baserad på en vattenbaserad akrylharts, vilket gör den lätt att applicera och rengöra upp. Akrylfog är en populär fogmassa för många olika användningsområden, eftersom den är enkel att applicera och torkar snabbt. Den kan också målas över efter torkning, vilket gör den idealisk för användning i målningsprojekt där en sömlös och jämn yta är önskad.

Applicera Akrylfog

Akrylfog används ofta för att täta sprickor och hål i väggar, tak, fönster, dörrar och golv. Den kan också användas för att fylla hål i trä eller för att täta runt rör och andra installationer.

Kika på filmen för hur man applicerar akrylfog.
För att använda akrylfog, börjar man med att rengöra materialet där fogen ska appliceras. När fogmassan har torkat helt, bör man måla över den med lämplig färg då den kan gulna enter en tid.

Akrylfog är en praktisk och mångsidig fogmassa som kan användas för att täta och fylla sprickor och hål i olika ytor.

Målarfog - Latex eller Akryl. Vad är skillnaden?

Kärt barn har många namn brukar man säga. Men är det någon skillnad på latex och akryl?

Bindemedel
Akryl är en typ av plast som är bindemedlet i fogmassan.

Kemisk sammansättning
Akryl är en syntetisk polymer som tillverkas från akrylmonomerer.

Styrka och flexibilitet
Akrylbaserade produkter är oftast starkare och mer flexibla än latexbaserade produkter, vilket gör dem bättre lämpade för användning i utomhusmiljöer där de utsätts för större påfrestningar från väder och vind.

Bindemedel
Latex är en typ av gummibaserad emulsion används som bindemedel.

Kemisk sammansättning
Latex är baserat på latexgummi, vilket är en naturlig produkt som utvinns från gummiträd.

Styrka och flexibilitet
Latexfog ger ofta en lite hårdare fog. Latexfog är vanligtvis lämplig för mindre projekt där ytan inte utsätts för större påfrestningar.

Sammanfattningsvis är skillnaderna mellan latex och akryl främst deras kemiska sammansättning och egenskaper när det gäller styrka och flexibilitet. Akrylfog oftast mer mångsidig än latexfog eftersom den kan användas på fler ytor, såsom trä, gips, betong och murverk. Valet av material beror på användningsområdet och vilka egenskaper som krävs för projektet.

Shore värde = Hårde eller mjuk fog

Shore-värdet i fogmassor används för att mäta fogmassans elasticitet eller hårdhet när den härdat klart. Den mäts genom att mäta motståndet när en indenterare trycks in i ytan på ett fogprov. Ju högre Shore-värde en fogmassa har, desto hårdare och mer stötbeständig är den.

För att använda Shore-värdet vid val av fogmassa är det viktigt att ta hänsyn till vad fogmassan ska appliceras. Till exempel kan en fogmassa med högre Shore-värde vara mer lämplig för en utomhusapplikation där den kommer att utsättas för stora påfrestningar från väder och vind.

Fogmassa        

Casco PaintFlex

Casco Målarfog

Casco Building Acrylic

Casco Acrylic Basic

Shore värde

15

35-40

40

45