Silikonfog är en typ av elastisk och vattentät försegling som används främst i badrum för att täta och skydda från att vatten tar sig till oönskade ställen. Silikon fungerar även bra för utomhusbruk eftersom den har bra motståndskraft mot väder och vind. 

Silikon - Fäster på det mesta och tål nästan allt

Silikon är vattentät och kan därför användas både inomhus och utomhus. Det används för att täta mellan till exempel klinker, kakel och badkar, dusch. Silikonfog är också utmärkt för användning runt dörrar och fönster, eftersom det hjälper till att förhindra att luft och fukt tränger in.

Det finns olika typer av silikonfog som används för olika ändamål. En vanlig variant är silikonfog som är antimögel-behandlad. Detta gör den lämpligt för att försegla badrumskeramik, kakel och andra ytor som ofta är fuktiga och har en gynnsam miljö för mögelpåväxt.

 

Ta bort silikon

Det finns flera anledningar till att behöva ta bort silikon. När du gör det behöver du göra det på rätt sätt. Det visar vi här>>

silikon badrum

Konstruktionssilikon

Andra typer av silikonfog är konstruktionssilikon som har specifika egenskaper för användning i byggnads- och konstruktionsprojekt. Förutom bra tätningsegenskaper har silikonfog också en stor påverkan på utseendet. Därför finns det olika färger av silikonfog som kan matcha eller bryta av olika ytor, vilket hjälper dig att skapa den känsla du vill ha.

Dessutom kan silikonfog användas för att fylla ut små sprickor och hål i ytor, vilket bidrar till att förhindra skador och förbättra utseendet.

Applicera silikon på rätt sätt

Sammanfattningsvis är silikonfog en mångsidig och användbar produkt som kan användas för en mängd olika ändamål. Dess fördelar inkluderar dess tätningsegenskaper, motståndskraft mot väder och vind, och estetiska fördelar. 

Att applicera silikon är inte svårt. Följ instruktionerna i filmen så har du en tålig och fin fog som håller länge.

Ta bort silikon

Det finns flera skäl till varför man bör ta bort gammal silikonfog.

Silikonfog kan torka ut och bli sprött över tid, vilket kan orsaka läckage och skador. Genom att ta bort den gamla silikonfogen innan man lägger på ny kan man se till att ytan är fri från sprickor och skador, vilket säkerställer att den nya fogmassan kan fästa ordentligt och håller tätt.

Silikonfog kan också bli missfärgad eller mögelfylld med tiden, vilket kan se obehagligt ut och även orsaka hälsoproblem. Att rengöra är inte alltid ett alternativ ifall angreppet pågått länge. Genom att ta bort den gamla fogmassan ser man till att ytan är ren och fri från mögel, vilket gör att den nya fogmassan fäster bättre och håller längre.

Du kanske vill byta färg på mjukfogen för att förnya lite. Om du försöker applicera ny fog på toppen av gammal fogmassa riskerar den nya fogmassan att inte binda ordentligt och kommer sannolikt att lossna. Genom att ta bort den gamla fogmassan kan du se till att ytan är ren och redo för den nya fogmassan.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är viktigt att ta bort gammal silikonfog innan man applicerar ny fog för att säkerställa att ytan är ren, fri från skador och redo att ta emot den nya fogmassan på bästa sätt.

 

Här i filmen ser du hur du får bort gammal silikonfog.