Hobby och reparationslimmer kan vara ovärderliga verktyg för att montera, fixa och laga modeller och föremål som har gått sönder. Beroende på vilket material som ska limmas behöver du välja rätt typ av lim.

Olika typer av reparationslimmer och vad de är bra för

laga textil och läder
  • Superlim är ett mycket starkt lim som torkar mycket snabbt. Det är idealiskt för mindre föremål som behöver repareras, såsom sönderbrutna leksaker eller trasiga smycken. Superlim fungerar bra på material som trä, metall och plast.
  • Textillim är en typ av lim som är utformad för att fungera speciellt bra på tyg. Det kan användas för att laga trasiga kläder eller för att sätta fast tyg på andra material.
  • Kontaktlim är ett starkt och hållbart lim som används för att fästa två ytor tillsammans. Det fungerar bra på material som trä, metall, gummi och läder. Idealiskt för att laga skor till exempel.
  • Glaslim är ett specialiserat lim som är utformat för att fungera speciellt bra på glas. Det är perfekt för att reparera trasiga glasföremål som vaser.
  • Gummi och neopren. För att laga gummistövlar, våtdräkter eller gummibåtar kan man använda ett specialiserat lim som är utformat för att fungera speciellt bra på gummi.
  • Expresslim är bra på att laga keramik och porslin. Det finns många fler användningsområden då det fäster bra mot Fäster mot metall, sten, porslin, keramik, gummi,hårdplaster med mera.

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja rätt typ av lim för det material som behöver repareras. Oavsett om det är en trasig leksak, en sönderbruten vas eller en sprucken gummistövel, finns det en typ av reparationslim som kan hjälpa till att fixa det.

Våra tre vanligaste

Utav alla limmer som finns så är det några man bör ha hemma i sin verktygslåda, RubberFix, Kontaktlim och Expresslim. Då klarar man av de flesta vardagssituationer som dyker upp när det kommer till lagningar, ihopmonteringar och reparationer.

 

Här har vi samlat en mängd instruktionsfilmer på vanliga akutlagningar som dyker upp i vardagen. Även om du inte råkar ut för exakt någon av de som filmerna visar så hittar du nog en snarlik situation så da kan få tips om hur du ska gå till väga för att få till en bra reparation.

RubberFix
laga gummistövlar
Kontaktlim
laga tält med kontaktlim
Expresslim
laga keramik med expresslim