Kitt är en massa som används för att fylla ut och täta mellanrum eller sprickor i olika material. Idag förknippas det starkast med fönsterkitt som används för att glasa fönster (montera glas i fönsterbågar). Det finns flera olika kitt som har vitt skillda användningsområden, men det gemensamma är att när det torkar blir det hårt och kan sedan målas över.

Laga repor och sprickor i trä

Trälagningspasta woodfiller träkitt

Woodfiller eller träkitt är en typ av kitt som används för att fylla i hål, sprickor och skador i träytor. Woodfiller används för att reparera mindre skador på träytor, till exempel på möbler, golv eller paneler.

Massan arbetas in med en kittkniv eller en spackelspade i skadan eller sprickan. Det är viktigt att arbeta noggrant och jämna ut kittet för att få en jämn yta. När kittet har torkat kan man slipa, måla eller lasera för att matcha resten av ytan. Woodfiller kan vara en billigt och enkel lösning för att reparera små skador på träytor och ge dem ett nytt liv. Casco Cascol Woddfiller finns i tre varianter: Furu/Natur, Ek ochTeak.

Pannkitt, tätt och extremt värmetåligt

tätning av kaminer och vedspisar

Ett kitt speciellt utformat för att tätning av kaminer, rökrör och eldstäder kallas ofta för "kamin- eller eldstadskitt" och är ett effektivt och enkelt sätt att täta skarvar och anslutningar på kaminer och eldstäder för att förhindra läckage av rök och gaser.

Kamin- eller eldstadskitt är vanligtvis gjort av en blandning av leror och keramiska material som tål höga temperaturer. Casco Heat 1500°C fungerar även som reparationsmassa för avgassystem på bil och MC. Tål temperaturer upp till +1500°C.

Traditionellt kitt för glasning av fönster

Linoljekitt för fönster

Linoljekitt är ett klassiskt kitt som vanligtvis används för att fästa glas i fönster. Det är gjort av en blandning av linolja, krita och pigment och är en av de äldsta och mest traditionella typerna av kitt. Linoljekitt appliceras oftast med en kittkniv och arbetas in i fönsterramen för att fästa glaset på plats. När kittet har torkat och härdats bildar det en stark och tålig tätning som skyddar glaset från väder och vind.

Fördelen med linoljekitt är att det är hållbart och kan hålla i många år utan att behöva bytas ut. Dessutom kan det målas över för att matcha fönsterramen eller för att skapa en annan effekt. En nackdel med linoljekitt är att det kan ta lång tid att torka helt, vilket kan vara en utmaning när man arbetar med stora fönster eller vid kallt och fuktigt väder. Dessutom kräver linoljekitt en viss kunskap och teknik för att appliceras korrekt, så det kan vara svårt för nybörjare att använda.

Linoljekitt är en traditionell och pålitlig lösning för att fästa glas i fönster och är fortfarande en populär val av många hantverkare och restauratörer av äldre byggnader.